lørdag 21. november 2009

Allmenngjøring av lønnsbestemmelser i jordbruks- og gartnerioverenskomsten




16.11.2009
Tarrifnemnda har den 16. november fattet enstemmig vedtak om allmenngjøring av minstelønnssatser i jordbruks- og gartnerioverenskomsten mellom LA og Fellesforbundet.
Tariffnemndas vedtak innebærer allmenngjøring av dagens tabellsatser fra 77 kroner per time (yngre arbeidstakere) til kr 115,15 pr time (fast ansatt ufaglært). Dette følger av "Forskrift om allmenngjøring av tariffavtale for jordbruks- og gartnerinæringene", som vil tre i kraft 1. januar 2010. Det følger videre av forskriften at dagens "fagarbeidertillegg" på kr 8 pr time vil bli allmenngjort. Det samme gjelder overenskomstens helgetillegg til røkter/avløser i fast turnus. Bakgrunnen for tariffnemndas vedtak var LOs begjæring, som ble innlevert i mars i år. Et utkast til forskrift ble sendt ut på høring i sommer med høringsfrist 1. septemberLA har, under visse forutsetninger, hele tiden vært positivt innstilt til en delvis allmenngjøring, dersom dette kan motvirke eventuell sosial dumping, og bidra til like konkurransevilkår. LA konstaterer derfor med tilfredshet at tariffnemndas vedtak ligger veldig tett opp til vår egen høringsuttalelse samt høringssvarene fra landbrukets organisasjoner forøvrig. Når tariffnemnda nå vedtar allmenngjøring av minstelønnssatsene, uten også å gå inn for allmenngjøring av andre bestemmelser, som Fellesforbundet krevde, for eksempel arbeidstøy og spiserom m.v. er det all grunn til å være fornøyd med vedtaket som vil bidra til å skape like konkurransevilkår i næringene.

lørdag 13. juni 2009

Her var det mykje godt....

Spennande oppskrifter med bringebær på dinmat.bt.no

mandag 18. mai 2009

Bringebærblomst 17.Mai 2009 på Vangsnes

Bløminga er i gang

17.Mai var bløminga i gang i dei tidlegaste felta våre på Vangsnes.
Det vil seie omtrtent likt med 2008.
Forventa plukkestart vil være kring 25.Juni.

onsdag 15. april 2009

Mot grønn allmenngjøring









I slutten av forrige uka sendte LO begjæringen til tariffnemnda.
Det som LO og Fellesforbundet vil ha allmenngjort: Overenskomsten for jordbruks- og gartnernæringene i inneværende tariffperiode (fram til våren 2010).
Som magasinett.org får opplyst, tar Tariffnemndas sekretariat snart tar kontakt med nemndas medlemmer for å finne et møtetidspunkt.

lørdag 11. april 2009

Viking tunnels konkurs

Vi har no fått bekrefta at Viking tunnels i Skotland er konkurs.

Sognabær DA har gjort avtale med fabrikken som produserte tunneldeler for Viking tunnels, slik at vi fortsatt skal kunne levere tunnelar til våre kundar.
Smådelane og plastfolien kjøper vi no direkte frå produsent.

I praksis betyr dette at vi leverer tunnelar som før, og at dette ikkje vil ha nokon praktisk betydning for våre kundar.

Prisen vil bli justert litt ned, ettersom direkte innkjøp gir litt betre pris, noko som vil gjera oss endå meir konkurransedyktige enn før.

onsdag 8. april 2009

Skinning av tunnelar i full gang

Skinning av tunnelar er godt i gang på Vangsnes, med første tunnel skinna den 1.April.

Om ikkje været blir for vanskeleg, reknar vi med å ha skinna våre 130 daa til ca. 20.April.

Dei siste par dagane har vore litt vindfulle, og skinning har vore umogeleg, men værprognosane ser bra ut for neste 10-dagars periode.

Mandag etter påske reiser nokre av våre montørar til Tromsø, for å montere tunnelar der.
Samstundes skal vi skinne 3 felt på Leikanger i Sogn.

Overvintringa ser ut til å ha vore svært bra, knoppen ser fin ut, og nyrynningen er på veg opp.
Alt tegnar så langt til at det skal bli ein bra sesong.

tirsdag 7. april 2009

Internasjonal Hagebrukskonferanse i Ullensvang, Hardanger

Innovasjon Norge har innleia eit samarbeid med Gartnerhallen og 11.-12. mai innbyr vi til hagebruks-konferanse i Ullensvang i Hardanger.

Internasjonalisering av næringslivet er eit prioritert arbeidsfelt i Innovasjon Norge. Hagebruksnæringa er etter Innovasjon Norge si vurdering, ei næring med internasjonalt potensial.
Internasjonalisering med auka fokus påkvalitet- og kvalitetssikring kan i seg sjølv styrke profilen og konkurransekrafta innanlands, men det finst også eit potensiale for eksport av hagebruksprodukt.

Tid:
Programmet startar 11. mai kl. 12.00 og blir avslutta 12. mai kl. 14.00.
Stad:
Hotell Ullensvang, Hardanger
Overnatting:

Vi har reservert 40 enkeltrom på Hotell Ullensvang til ein gunstig pris:1 565 kr. for overnatting, frukost og middag og lunsj begge dagar.
Endeleg program kjem seinare, men hald av dagane.

Påmelding innan 30. april:
Innovasjon Norge i Hordaland
Linda Sætre
T: 55 55 93 66

mandag 6. april 2009

Lundteigen slår tilbake


Beskyldningene om at jeg går inn for sosial dumping av polakker og vil ta ledighetstrygden fra folk er primitive, sier Per Olaf Lundteigen.

fredag 20. mars 2009

Gartnerhallen stiller krav om minstelønn


Gartnerhallen ønsker at partene i arbeidslivet og myndighetene skal legge ryddige rammer for lønns- og arbeidsvilkårene for utenlandske arbeidstakere. Situasjonen nå er usikker og uklar. Det er ikke Gartnerhallens oppgave å fastsette lønnsnivået i produksjonen, men som den største produsentorganisasjonen i frukt og grønt ønsker Gartnerhallen å ta ansvar for at produksjonen skjer på en etisk akseptabel måte.

Må unngå sosial dumping

Norsk landbruk har mer enn 22.000 sesongarbeidstakere hvert år. I dag møtte landbruks- og matminister Lars Peder Brekk et utvalg av aktuelle arbeids- og næringslivsorganisasjoner for å drøfte tiltak for å motvirke sosial dumping i landbruket.

onsdag 25. februar 2009

Ny sprøyteplan

Ny sprøyteplan er no klar for 2009. Last ned vedlegget (pdf) ved å klikke på overskrifta.

fredag 20. februar 2009

Iskake med bringebær og valrhonasaus.

8 porsjoner (40 min + 4 timer ventetid).

Iskakebunn:
3 eggehviter
100 g sukker
100 g valnøtter, grovhakkede
100 g sjokolade, grovhakket


Is:
200 g bringebær, frosne
3 eggeplommer
1 dl sukker
3 dl kremfløte

Valrhonasaus:
100 g valrhonasjokolade
2 ss smør
2 eggeplommer
3 ss sukker
4 ss fløte

Friske bringbær og mynte til pynt

Slik gjør du:

Iskakebunn: Pisk sukker og eggehviter til stiv marengs. Rør deretter forsiktig i nøttene og sjokoladen. Hell røren i en smurt form ca 24cm, og stek nederst i ovn ved 175 °C i ca 35-40 min. Avkjøl.

Is: Kjør de frosne bærene til en jevn masse i kjøkkenmasin. Pisk eggeplommer og sukker til eggedosis. Pisk kremfløten. Bland sammen krem og eggedosis og vend i bringebærene. Hell isblandingen over kakebunnen (i kakeformen). Sett i fryseren i ca 3 timer.

Valrhonasaus: Smelt sjokoladen i vannbad og ha i smør, rør godt sammen. Rør én eggeplomme av gangen inn i sjokoladen. Ha til slutt i sukker og fløte og kok til sausen tykner.

Pynt med friske bringebær og mynte.

Bringebær på bordet

Lillehammer byavis:
Nå har vi begynt å spise bringebær på samme måte som jordbær; ferske og rett fra kurven. Ferske bringebær er vanskelig å motstå. Statistikken viser at salget av bringebær i butikkene er 100-doblet de siste ti årene. Mye av grunnen til økningen er at forskere og bærprodusenter har klart å framstille en ny sort bringebær. Det er den skotske bringebærplanten Glen Ample som er årsaken til økningen av salget. Denne nye planten gir faste og holdbare bær som tåler transport og lagring bedre enn de gamle sortene.

Staude
Bringebær er en staude som vokser vill i hele Norge. Rota er flerårig, men skuddene er toårige – de vokser opp ett år, gir bær neste år og tørker deretter inn. Planten kan lett danne tette og stikkende kjerr som kan være ubehagelig å gå gjennom. Bringebær vokser opp og kan være en av pionerplantene der det har vært inngrep i naturen. Plantene brer seg med jordstengler som danner nye skudd litt bortenfor morplanten. På denne måten kan bringebær bli et ugras.

Dyrking
Bringebær er næringskrevende og må ha jevn tilgang på vanning slik at de ikke tørker utover sommeren. Samtidig er bringebærplantene lett utsatt for soppsykdommer og tar skade av for mye vann. Bringebærdyrking kan derfor være litt vanskelig i år med mye nedbør.
Bringebær har kort holdbarhet og de blir fort bløte, derfor er det best å oppbevare dem kjølig, og helst ned mot null grader.

Godt for helsa
Te av unge friske bringebærblader har lenge vært brukt i folkemedisinen og den er kjent for å ha en avslappende virkning.
Bærene er sunne, de har høyt innhold av vitamin C, kalium og jern og kaloriinnholdet er svært lavt. Bringebær er dessuten gode å spise alene, sammen med andre bær, i kaker eller desserter. De søte, gode bærene kan plukkes, spises, syltes og saftes, men det er ikke mye som slår nyrørte bringebær med sukker på ferskt brød.

BRINGEBÆR - Rubus idaeus

Funne på internett om bringebær:

Bringebær har lenge vært dyrket for sine kulinariske så vel som medisinske egenskaper. Frukten er rik på næringsstoffer og hjelper mot blodmangel. I kinesisk legekunst anvendes frukten av kinesisk bringebær til å styrke nyrene og til behandling av ufrivillig vannlating. Det er mange måter fruktene kan anvendes på for å få utnyttet deres høye innhold av jern og vitamin C.

Te av bringebærblad er nyttig mot mange plager

I urtemedisinen er det primært bladene av bringebærbusken som benyttes. Tørkede eller friske blad inneholder garvestoffer som virker sammentrekkende (astringerende) og kan brukes i en urtete som virker stoppende ved diaré, kraftige menstruasjonsblødninger og utflod. Den er også utmerket ved menstruasjonskramper, og kan drikkes ved feber, forkjølelse og influensa. Utvortes kan teen brukes til gurgling ved sår og betennelser i munn og svelg, ved betente mandler, eller til bading av, eller omslag på åreknuter, forbrenninger og sår som gror sent. Et avkjølt og filtrert avkok av bringebærblader har vært brukt som øyendråper ved konjunktivitt (bindehinnebetennelse).

Fint middel ved svangerskap og fødsel

Det er imidlertid som et fødselsforberedende middel at te av bringebærblad i våre dager har størst aktualitet. Urten har avslappende, styrkende og sammentrekkende virkning, og virker spesielt gunstig på livmoren i de tre siste månedene av svangerskapet og under fødselen. Den sammentrekkende og stimulerende virkningen er med på å styrke og stramme musklene i livmor og underliv, mens de avslappende og mer beroligende egenskapene samtidig får livmoren til å slappe av.

Bringebærblad styrker også slimhinnene i hele kroppen. De virker på fordøyelsessystemet og kan effektivt lindre kvalme under svangerskapet. Te av bringebærblader kan derfor brukes for å sikre en trygg og lett fødsel, og for å stimulere melkeproduksjonen etter fødselen og lette rekonvalesensen. Den styrkende og beroligende virkningen på den glatte muskulaturen i livmoren bidrar til å lindre smerter ved livmorsammentrekningene under fødselen, samtidig som den gjør sammentrekningene mer effektive så fødselen både blir lettere og mer kortvarig. Laboratorieforsøk har vist at te av bringebærblad virkelig påvirker livmoren, men da den eksakte virkningsmekanismen er ukjent, anbefales det at inntak av slik te under graviditet bare skjer under medisinsk oppsyn.

Dosering

Man lager urtete ved å la en liten håndfull friske eller tørkede bringebærblader småkoke i en halv liter vann noen minutter, og la det hele trekke videre i omkring 15 minutter før bladene siles fra. Drikk en kopp av denne teen 2-3 ganger daglig.

torsdag 19. februar 2009

Hagebrukskatalogen 08/09


Hagebrukskatalogen til Sognabær, totalleverandør til hagebruket, kan du no bestille.
Klikk på overskrifta.

Allmenngjering av tariffavtale i jordbruk og gartneri

Forbundsstyret i Fellesforbundet vedtok tirsdag å gå inn for at overenkomsten for jordbruks- og gartnerinæringene blir allmenngjort. Det er LO som i tilfelle vil kreve allmenngjøring overfor Tariffnemnda.
Les meir ved å klikke på linken i overskrifta.